Babada

Karácsony babával

Tippek, hogy az ünnep nyugodtan teljen

2019. december 23. - Babada

Sziasztok!

Kíváncsi vagyok, nálatok mi a menü karácsonykor? A gyerekkorotok ízeit részesítitek előnyben vagy újítók vagytok? Igazítjátok a családi menüt a baba étrendjéhez vagy neki külön főztök? Persze sok mindentől függ a válaszok alakulása: pl. mennyi idős a baba, pürézik-e vagy darabos ételt eszik.

Teljesen máshogy telik a karácsony egy újszülött babával és máshogy egy totyogóval. De bármennyi idős is legyen gyermekünk, nem árt pár dolgot szem előtt tartani, hogy az ünnep a lehető legmeghittebben és nyugodtabban teljen.

Szükséges-e egyáltalán a karácsonyra külön készülni a baba táplálása szempontjából?
A kérdésre válaszolva szeretnék veletek pár tippet megosztani:

babada---chapter-7---pic-1.jpg

  • Az ünnepek alatt nem érdemes új ételeket kóstoltatni a babával. Ha olyan ételt tervezünk a baba menüjébe, amit még korábban nem kapott, akkor célszerű előre átgondolni és 1 héttel az ünnep előtt már kóstoltatni.

  • A karácsony tökéletes alkalom, hogy a család együtt egyen az ünnepi megterített asztalnál. Személy szerint nagyon fontosnak tartom, hogy a család leüljön egy asztalhoz és mindenki egyszerre egyen, de sajnos ez sokszor nem kivitelezhető a hétköznapokban. Most viszont kötelező! :)

    cs.jpg
  • Ha a babád vacsija még csak anyatej/tápszer, akkor annak elkészítésével nem kell külön bajlódnod, viszont az ebédjét ki kell találnod. Szerintem kiváló ünnepi étel készíthető 100%-os natúr gesztenyemasszából. Édes és sós ízvilághoz egyaránt illik. Vagy akár egy sütőtökös vagy almás ételt is el tudok képzelni ünnepi ételként. Ha be van vezetve étkezésébe a hal, akkor kihagyhatatlan karácsonykor. Nálunk elképzelhetetlen a karácsony hal nélkül, de igyekszünk a hétköznapokba is belecsempészni, mivel magas omega 3 zsírsav tartalma rengeteg pozitív hatással bír a szervezetre.

  • Ha azt szeretnéd, hogy ugyanazt egye a család minden tagja, elkészítheted az ételeket zöldfűszerekkel, sómentes ételízesítővel vagy csak kevés sóval. A készételt után lehet fűszerezni, aki igényét érzi, így a baba ugyanazt tudja fogyasztani, mint a család többi tagja is.

  • 1 év fölött sokkal nyitottabbak lesznek a gyermekek a felnőttek ételei iránt, így ha anyának, apának lecsúszik egy pár mézeskalács vacsi után, lehet a baba is megkívánja. Ezért jó példát mutatva fogyaszthatja az egész család a finomított cukrot nem tartalmazó mézeskalácsot, aminek receptjét itt találod.(Mivel mézet tartalmaz - igaz csak kicsi mennyiségben - így 1 éves kor alatt nem ajánlott a mézeskalács fogyasztása!)

    b-2.jpg
  • Vendégségben talán kicsit nehezebb a helyzet, mint otthon. Érdemes előre tájékozódni a menüről vagy vinni magunkkal a baba ételét. Ezenkívül felkészülhetünk arra is, hogy a nagy családi csipegetés élményéből se maradjon ki a baba, így vihetünk neki hozzáadott cukrot és sót nem tartalmazó pl. kölesgolyót, vagy kukoricasnack-et. Emellett természetesen a gyümölcsöknek ugyanúgy helye van az ünnepnapokban, mint a hétköznapokban, kiváló desszertek is készíthetők belőlük.

  • Karácsonykor gyakran eshet az ember abba a hibába, hogy túl sokat eszik. Csak egy kicsit ebből. Csak egy falat abból. A gyermekünket illetően is érdemes erre figyelni, hisz nekik nincs szükségük több fogásos vacsorára. Ünnepnap is ugyanúgy számít a mérték, mint hétköznap.

Ha csak egy mondatban kéne összefoglalnom a mondandómat azt mondanám: táplálás és étkezés szempontjából teljenek az ünnepek ugyanúgy, mint bármely más nap, inkább egymásra figyeljünk és töltsünk együtt minél több időt a szeretteinkkel!

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok nektek!

Szép napot,
Dóri

Ha szeretnél egy helyen mindent megtudni a hozzátáplálásról, a Babada.hu-n élő online tanfolyamot és online hanganyagot is találsz, amelyek segítségével minden hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésekről, és kíváncsi vagy egyszerűen elkészíthető, egészséges babaételek receptjére, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: Babada Facebook

Illusztrációk: www.szkm.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://babada.blog.hu/api/trackback/id/tr7515363158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása