Babada

Finomított cukor nélküli, mégis édes mézeskalács - nem csak babáknak

A puha, finom, bababarát mézeskalács receptje

2019. december 15. - Babada

Sziasztok!

Már volt róla szó korábban is, milyen fontosnak tartom az első két-három évet a gyermek életében. Ez a kezdeti időszak nagy hatással lesz az ember későbbi egészségi állapotára. Nem lehet elégszer hangsúlyozni például a hozzáadott cukrok kerülésének fontosságát a baba étrendjéből.

Az ünnepek közeledtével egyre nagyobb a kísértés, hogy ne csak a magunk, de gyermekünk szervezetét is megbombázzuk egy kis cukorral. De ha egész évben odafigyelünk gyermekünk egészségére, miért ne tennénk az ünnepekkor is?

Sok számolgatás, tervezgetés és próbasütögetés után sikerült egy puha, finomított cukrot nem tartalmazó, mégis kellően édes mézeskalácsot sütnöm. A méznek a mennyiségét is korlátoztam, a kellően édes ízt egy kevés banán hozzáadásával értem el.

Fontos megjegyzés: mivel mézet tartalmaz, 1 éves kor alatt nem ajánlott!

dsc_4661_1.jpg

Hozzávalók:

  • 210g liszt
  • 1kk. szódabikarbóna
  • 1kk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 75g vaj
  • 2 ek. méz
  • 1 tojás
  • 20g banán

Recept:

  1. A lisztet leszitáljuk egy nagy keverőtálba, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket.
  2. Felverjük a tojást egy magas falú turmixpohárban, majd hozzáadjuk az enyhén olvasztott vajat és a mézet. Ezután beleturmixoljuk a banánt is.
  3. A száraz hozzávalókhoz hozzáöntjük a turmixpohár tartalmát és elkezdjük laza mozdulatokkal átkeverni, majd összedolgozni, míg a tészta össze nem áll. Egy minimálisan ragacsos, nagyon lágy tésztát kapunk. Mivel a pihentetés közben úgyis keményedik a tészta, nem célszerű több lisztet adni hozzá. Több réteg folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe és hagyjuk pihenni egy éjszakát.
  4. Másnap kb. fél órát hagyjuk konyhapulton melegedni a tésztát, hogy könnyebben kezelhető legyen. Ezután átgyúrjuk és vékonyra nyújtjuk a tésztát. Könnyen nyújtható, érezhetően lágy tésztát kapunk, de ha mégis kicsit ragadna, a nyújtódeszkát meg lehet hinteni egy kevés liszttel.
  5. Kiszaggatjuk a formákat és sütőpapíros tálcára helyezzük őket. Előmelegített sütőbe rakjuk, 180 °C-on légkeveréssel, alsó tálcahelyen, 5percig sütjük. Vigyázzunk, mert nagyon hamar megéghet és kiszáradhat!

Jó étvágyat kívánok minden gyermeknek és felnőttnek ehhez a karácsonyi finomsághoz!

Szép napot,
Dóri

Ha szeretnél egy helyen mindent megtudni a hozzátáplálásról, a Babada.hu-n élő online tanfolyamot és online hanganyagot is találsz, amelyek segítségével minden hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésekről, és kíváncsi vagy egyszerűen elkészíthető, egészséges babaételek receptjére, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: Babada Facebook

Fénykép: www.szkm.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://babada.blog.hu/api/trackback/id/tr8115352962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása