Babada

Étkezési szokások kialakulása

Milyen hatással van gyermekünkre az étkezése alatti figyelemelterelés?

2020. szeptember 22. - Babada

A táplálkozás életben maradásunk egyik legfontosabb alapköve. Az étkezéssel biztosítjuk szervezetünk számára a működéshez szükséges üzemanyagot, ellátjuk szervezetünket energiával, biztosítjuk az életfolyamatainkhoz, a szellemi és a testi funkciókhoz, fejlődéshez, növekedéshez szükséges tápanyagokat. Ha keveset eszünk, lefogyunk, elgyengülünk, ha rossz minőségű ételeket veszünk magunkhoz, szervezetünk sérülékenyebb lesz a betegségekkel szemben.

Éppen ezért könnyű úgy gondolni a táplálkozásra, mintha elég lenne csak az ételek minőségére és változatosságára figyelnünk, pedig ezek is könnyen rossz irányba tudnak billenni, ha nem alakítunk ki hozzá megfelelő étkezési kultúrát.

Elsőre talán úgy tűnhet, mintha arról beszélnénk, hogy illik enni, pedig sokkal inkább arról van szó, milyen környzetet érdemes kialakítani az étkezéshez, és hogy milyen szokásokat kapcsolunk hozzá.

Ahhoz, hogy gyermekünk megfelelő tápanyagokhoz jusson, nem elég jól összeválogatni számára az ételeket. Olyan étkezési kultúrát kell kialakítani számára, amely megtanítja rá, hogy a táplálkozás nem csak a mennyiségi kalória bevitelről szól, hanem a minőségi és változatos étkezésről, amely az ő igényeinek a leginkább megfelel.

Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy gyermekünket kezdettől tudatosságra neveljük, már abban a korban is, amikor ez még csak arról szól, hogy visszalöki-e a sárgarépa főzeléket vagy vadul csapkodja a tányérját repetáért.

Ennek a tudatosságnak az elmulasztása vezethet oda, hogy idővel könnyebb utat, a figyelemeltereléses táplálást választjuk az étkezéseknél, aminek a lényege, hogy a gyerek ne legyen tudatában annak, mit és mennyit eszik, így ne álljon módjában tiltakozni sem, vagy egyáltalán kifejezésre juttatni véleményét. Ilyenkor kerül elő a képernyő, játék és más figyelemelterelések.

 kitai-jogia-zhvaeh-r9ra-unsplash.jpg

Mi ezzel a gond?

A gyermekek étkezés közbeni figyelemelterelése bár megkönnyíti a szülő dolgát, gyermekünk számára hosszú távon nem hasznos. A gyermek ebben az időszakban tanulja meg a szükségleteinek, igényeinek a felismerését és érvényre juttatását. Az elterelő eszközök megakadályozzák, hogy teste jelzéseit meghallja, érvényesíteni tudja és visszacsatolást kapjon. Így a későbbiekben, felnőtt korban is problémát jelenthet az éhségérzet-, és a jóllakottság érzet felismerése, ami többek között elhízáshoz vagy más táplálkozási zavarokhoz vezethet.

 

Hogyan valósíthatjuk meg a „képernyő nélküli étkezést”? (ld. válaszkész hozzátáplálás)

  1. Legyen megfelelő az étkezési struktúra. A kisétkezések nem arra szolgálnak, hogy a gyermek jól lakjon. Hagyjunk időt, hogy a gyermek a főétkezésre éhes legyen.

  2. Tegyünk a gyermek kedvére. Szép, színes, általa kedvelt élelmiszerek mindig legyenek a tányéron, az újdonságok mellett, biztonságot teremtve számára, de megadva a lehetőséget az új ízek felismerésére.

  3. Ne várjunk el túl sokat a gyermektől. Ő még nem fogja végigülni a teljes családi étkezést. Igazítsuk az étkezés időtartamát a saját igényeihez.

  4. Ne erőltessük az ételt. Hagyjuk meg a gyermeket saját döntéseit érvényre jutni.

  5. Problémás étkezés esetén kérd szakember segítségét.

Hogyan alakítható ki egy egészséges viszony az étkezéshez?

Étkezés közben (képernyő helyett):

- Beszélgessünk, kommunikáljunk, meséljünk az elkészített ételről,

- Tanítsunk, ismerkedjünk az élelmiszerekkel, a babának mindig mondjuk el mit kínálunk neki,

- Figyeljünk a testünk jelzéseire (mikor laktunk jól), kérdezgessük a gyermeket, mit érez, kér-e még,

- Mutassunk példát!

tanaphong-toochinda-9x3jgcu3qq0-unsplash.jpg 

Mindezen technikáknak az alkalmazásával és szokásoknak a bevezetésével megfelelő étkezési mintákat taníthatunk gyermekünknek, amely aztán egész életére megfelelő alapokkal szolgálnak majd számára saját étkezési kultúrájához.

Ha szeretnél egy helyen mindent megtudni a hozzátáplálásról, a Babada.hu-n élő online tanfolyamot és online hanganyagot is találsz, amelyek segítségével minden hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésekről, és kíváncsi vagy egyszerűen elkészíthető, egészséges babaételek receptjére, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: Babada Facebook

Forrás: https://feedingbytes.com/2015/07/tv-mealtimes-go/

A bejegyzés trackback címe:

https://babada.blog.hu/api/trackback/id/tr3916210698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.09.23. 20:15:56

Nehéz dolog a nevelés. A barátnőm legnagyobb unokája úgy három éves. Nyilván már sokszor megbeszélték, hogy az asztalnál, ülve eszünk. A srác imádja a főtt tésztát, csak úgy üresen is. A nagyi behozta, és letette a kisasztalra, míg valamit matatatott. a srác odament és elkezdett csak úgy kézzel csemegézni. Anyja rászólt (csak kicsit leegyszerűsítette a mondatot), tudod, ülve eszünk. Hogyne. A srác leült a földre a tál mellé, és folytatta a csipegetést. Végülis szót fogadott, nem?
süti beállítások módosítása