Babada

Allergének bevezetése a csecsemő étrendjébe

2020. november 28. - Babada

Mivel hazánkban is egyre több a különböző élelmiszerallergiában szenvedők száma és bizony nagyon súlyos tünetekkel járhatnak, fontosnak tartom tisztázni az allergének bevezetésével kapcsolatos tudnivalókat.

Az allergiáról és kialakulásának csökkentési lehetőségeiről itt olvashattok.

Mik a leggyakrabban allergiát kiváltó élelmiszerek?
A legfontosabb csecsemőkori allergének: tojás, tejtermékek, szója, búza, földimogyoró, hal, kagyló, rák.

lidye-r8x_wahkxsu-unsplash.jpg

Mikor kezdjük el az allergének bevezetését?
A vizsgálatok azt mutatják, hogy az első életév betöltése előtti allergén találkozás csökkentheti az ételallergia kialakulásának esélyét (az 1 éven túli első allergéntalálkozás pedig növelheti azt). Tehát általánosságban 6-12 hónap közt ajánlott bevezetni az allergént tartalmazó élelmiszereket a csecsemő étrendjébe, de fontos, hogy ne legyenek az elsőként kínált ételek közt (kb. 1 hónappal a hozzátáplálás megkezdését követően célszerű elkezdeni.)

Hogyan?
Kiindulásként kis mennyiségű allergént tartalmazó élelmiszert érinthetünk a csecsemő ajkához. (Ennek a fajta elővigyázatossági lépésnek főleg a nagy kockázatú csecsemőknél van jelentősége.) Kezdetben csak nagyon kicsi mennyiségben kínáljuk vele a babát (1/4 teáskanál). Ha nem jeletkezett tünet, akkor következő alkalommal fokozatosan lehet növelni az adagot (1/2 tk.), belekeverve a baba szokásos ételeibe. Az allergénnel való első találkozások mindig délelőtti étkezésre érdemes időzíteni. Két táplálékallergén bevezetése közt elég idő teljen el – minimum 4 nap – az esetlegesen jelentkező tünetek azonosítása érdekében.

Meddig adjuk az adott ételeket?
A bevezetés után az allergéneket tartalmazó ételeket továbbra is rendszeresen érdemes kínálni a csecsemőnek a változatos étrend részeként.

Mit kell tenni, ha a babának allergiás reakciója van?
Ha bármilyen allergiás reakciót (viszketés, csalánkiütés, hányás, hasmenés, arc duzzanat, elsápadás, légzési zavar) észlelsz, azonnal hagyd abba a csecsemő etetését! A tünetek súlyosságától függően kérd szakember (háziorvos, szakorvos, mentő) segítségét!

Fontos megjegyezni, hogy a száj körüli bőrpír leggyakrabban bőrirritáció következménye, nem allergiás reakció. Ilyen jelentkezhet pl. a paradicsom levének szájra-állra csurgása esetén, melyet elég vizes ruhával letörölni, és pár percen belül elmúlik a panasz.

Ezen iránymutatások egészséges, időre született csecsemőkre érvényesek.

Ha a babád bármilyen fajta kockázattal rendelkezik az allergia kialakulását illetően - pl. szülőknél előforduló allergia -  vagy nála fennálló ekcéma, allergia esetén a hozzátáplálás megkezdése előtt javasolt szakemberrel konzultálni!

Ha szeretnél egy helyen mindent megtudni a hozzátáplálásról, a Babada.hu-n élő online tanfolyamot és online hanganyagot is találsz, amelyek segítségével minden hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésekről, és kíváncsi vagy egyszerűen elkészíthető, egészséges babaételek receptjére, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: Babada Facebook

Forrás: https://www.allergy.org.au/patients/allergy-prevention/ascia-how-to-introduce-solid-foods-to-babies
Kép: https://unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://babada.blog.hu/api/trackback/id/tr916305052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása