Babada

Falatkás hozzátáplálás

BLW

2020. február 03. - Babada

Sziasztok!

A hozzátáplálás megkezdésekor a legtöbb esetben a baba pürésített ételekkel találkozik, ismerkedik. A pürés hozzátáplálás a hagyományos módszer, mely az anya (szülő) irányítása alatt történik. Az anya dönti el, hogy a baba mikor, mit kap enni és azt milyen formában, állagban készíti el számára. A darabos, falatkás ételekre való áttérés egy folyamat eredménye, idő kell a gyermeknek míg elsajátítja a rágást. A püréről falatkákra való áttérés 8-10 hónapos kor körül ajánlott.

babada_chapter_9_pic_1.jpg

A hozzátáplálás megkezdésének van egy nem hagyomásnyos módja is, amikoris a baba falatkák formájában ismerekedik meg a szilárd ételekkel.

Ennek az egyik típusa az úgynevezett BLW, avagy Baby Led Weaning, melynek szó szerinti fordítása a baba által irányított elválasztódás. Ebben az esetben a hozzátáplálás a baba igényei szerint (igény szerinti szoptatás köveztkeztében) és irányítása alatt történik. A BLW-s baba egyből rág, falatkák formájában történik az étel kínálása számára. Nem az étkezések kiváltása a cél, hanem a kísérletezés, az ismerkedés, ezért mindig több féle ételt érdemes kitenni elé a tányérra, amiből azt és annyit eszik, amit és amennyit szeretne. Jó a tányéron többfle ízt, állagot, színt felsorakoztatni.

Ha a babának ez a mód a kedvező, akkor nincs szükség turmixolásra, ugyanolyan formában eszi az ételt, mint a család többi tagja. A lényeg, hogy puhára főzve, de ne túlfőzve kínáljuk az ételt, hogy könnyen elrágható legyen, de ne nyomódjon össze a kezében. A falatkákat két hüvelykujjnyi hosszúra ajánlott vágni, hogy tudjon belőle harapni. Ha ennél kisebb a falat, fennáll a veszélye, hogy egyben tömi be a baba a szájába az ételt, ami öklendezéshez vezethet.

babada---chapter-9---pic-23.jpg

Az öklendezés: normális reakció, nem keverendő a fulladással. Az öklendező reflex idővel hátrább költözik, így egyre ritkábban jelentkezik. Ennek a reflexnek a meglétének köszönhetően a baba nem tudja lenyelni a kemény vagy nagy falatokat, kezdetektől ösztönözve van a rágásra.

Öklendezéskor nem szabad a baba szájába nyúlni, mert csak hátrébb toljuk az ételt a szájában és akkor az öklendező reflex nem tudja védelmi funkcióját betölteni, hányás vagy rosszabb esetben fulladás is lehet belőle.

Milyen pozitívumokat hoz magával a BLW?

  • fenntartja a szoptatást 1 éven túl is,

  • egészséges viszonyt alakít ki az ételekhez,

  • kísérletező kedvet alakít ki és tart fenn a babában, az étkezések felé nyitott és érdeklődő lesz, illetve gyorsan fejlődik a finommotorikus képessége is,

  • a beszédfejlődésre jótékony hatású a korai rágás elsajátítás révén,

  • egyszerre tud enni a baba és a család többi tagja is, azáltal, hogy a baba egyedül eszik.

     babada---chapter-9---pic-2.jpg

Hogyan és mivel érdemes kínálni a BLW-s babát?

A BLW-s baba ugyanazt eheti, mint egy egészségesen étkező család, nyilván az életkori szükségleteit/igényeit figyelembe véve;

  • Nem ajánlott:

    • finomított cukor,

    • túlzott sóhasználat,

    • mogyoró-, diókeménységű falatok,

    • füstöléssel tartósított húsáru,

    • adalékanyagot tartalmazó élelmiszer,

    • méz (min. 1 éves korig),

    • teljes kiőrlésű termékek (1 éves korig),

  • Ajánlott:

    • alapos hőkezelésnek alávetni az élelmiszereket (ami igényli),

    • szezonális élelmiszerek,

    • alapanyagokat eredetei formájában kínálni.

Ha úgy gondolod, hogy a hozzátáplálást falatkás módszerrel kívánod elkezdeni, mindenképp tájékozódj bővebben a témában (pl. a www. blw.hu oldalon) és legyél tisztában a módszer nehézségeivel, a fulladás és az öklendezés közti különbséggel, félrenyelt falat megoldásával!

Szép napot,
Dóri

Ha szeretnél egy helyen mindent megtudni a hozzátáplálásról, a Babada.hu-n élő online tanfolyamot és online hanganyagot is találsz, amelyek segítségével minden hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésekről, és kíváncsi vagy egyszerűen elkészíthető, egészséges babaételek receptjére, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: Babada Facebook

Forrás:
www.blw.hu

Illusztrációk: www.szkm.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://babada.blog.hu/api/trackback/id/tr6515452952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása