Babada

Kisgyermek egészséges táplálása

1-3 éves korosztály étrendje

2020. március 06. - Babada

Sziasztok!

A hozzátáplálás során a 6-12. hó közötti időszak egy átmenet az anyatejes táplálásról a szilárd alapú étkezésre. Sok esetben 1 éves kor körül maradnak el a szoptatások, de a WHO ajánlása alapján jó, ha megmarad 2 éves korig. Ezért szigorúan véve 2 éves korig beszélünk hozzátáplálásról, miszerint az anyatej mellé kap a baba szilárd ételt. Optimális esetben a baba a 6. hónap környékétől (megkezdett 5. és befejezett 6. hónap) elkezd pürés, szilárd ételeket kóstolni. Idő kell még hozzászokik, áttér az új állagra, megszokja, megszereti az új ízeket. Érdemes 1 éves korig bevezetni az allergéneket (szoptatás mellett) a későbbi allergia kockázatának a csökkentése céljából. És gondolhatnánk, akkor 1 éves kor után mégis mire figyeljünk, miben érdemes mást kapjon a gyermek, mint a felnőtt, ha minden allergén be van vezetve, minden élelmiszerrel találkozott már, tud rágni, élvezettel eszi az ételeket?

d_1.jpg

Mert az 1 éves kor feletti babáknak még teljesen mások a szükségleteik, mint a felnőtteknek. Még fejlődik a szervezetük, nem egyenértékűen működnek a szerveik a felnőttekével. Fontos, hogy a számukra szükséges tápanyagok és a szükséges kalóriabevitel biztosítva legyen a megfelelő fejlődésükhöz.

Az 1-3 éves korosztály jelentős hányada energiadús, túlzottan sózott-, cukrozott élelmiszereket fogyaszt, ezek következtében magasabb a koleszterin, nátrium szintjük az ajánlottnál és már ebben az időszakban túlsúlyos, elhízott a kisbabák egy része. Többségük D-vitamin hiányos, kalcium és vasbevitelük is elmarad az ajánlottól. Mindennek oka a szükségleteiknek nem megfelelő táplálás. Egy 1 éves babának testsúlykilogrammokra vetítve kb. 7x annyi tápanyagra van szüksége, mint egy felnőttnek. „Egy gyereknek kilogrammonként 5,5-szer több vasra, 4-szer több kalciumra és 3-szor több esszenciális zsírsavra van szüksége, mint egy felnőttnek. A gyerekeknek energiából, D-vitaminból, fehérjéből, cinkből, valamint jódból is több kell. Mindezt úgy, hogy a gyomruk körülbelül ötöde a felnőttekének.” Írja a https://www.elso1000nap.hu.

És persze úgy, hogy az energiaigényük nyilván kisebb (kb. fele), mint a felnőttekének! Tehát a kisdedek táplálkozásának minőségileg és mennyiségileg is érdemes különbözni a felnőttekétől.

A korosztály ötöde sokkal kevesebb rostos élelmiszert fogyaszt, mint kéne. Rostdús élelmiszerek a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák.

Cél a gyermek számára egy egészséges élelmiszerekből álló változatos, kiegyensúlyozott étrend biztosítása.

Ajánlott napi 5x-i étkezést biztosítani, melyből 3 fő-, és 2 kisétkezés. Az étkezések során naponta 3-5x ajánlott különféle zöldség-, gyümölcsfélét kínálni, gabonatartalmú ételt napi 4x, tejterméket napi 3x, fehérjeforrást napi 2x, vegyesen 1-1 étkezés során.

b_2.jpg

Ezek mellett fontos a megfelelő folyadékbevitel. Gyümölcslevek adása nem ajánlott, a folyadékpótlásra legmegfelelőbb a víz. Az 1 éven túli totyogóknak megnő a mozgásigényük, így méginkább oda kell figyelni az elegendő folyadékbevitelükre.

Elengedhetetlen a zsírok és olajok használata az ételkészítés során, melyet jó minőségű, telítetlen zsírsavban gazdag, magas omega-3 zsírsav tartalmú  hidegen sajtolt olaj formájában érdemes elsősorban adni. (korábban írtam róla) A bő olajban, zsírban sült ételek a gyermekek esetében is kerülendőek. A magasabb telített zsírsav tartalmú ételeket érdemes mértékkel fogyasztani (pl. vaj, sertészsír).

Vasban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása ajánlott, ezek lehetnek a gabonák, magvak, vörös húsok, máj, bab, borsó, lencse, sóska, spenót. A vas az állati eredetű élelmiszerekből jobban hasznosul, mint a növényiből, mivel a növények egyes összetevői gátolhatják a felszívódást. Felszívódását C-vitamin tartalmú étel együttes adásával lehet növelni. A vas szükséges a szervekhez eljuttatni az oxigént és jelentős szerepe van az agy fejlődése-, működése szempontjából is. Szükséges a kognitív fejlődéshez, vagyis a memória, tanulási-, és nyelvi képességek fejlődéséhez.

c_2.jpg

A D-vitamin fontos zsíroldékony vitamin, amely többek között a csontrendszer megfelelő működéséhez, a csontfejlődéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen. A magyar lakosság jelentős része D-vitamin hiányos. Gyermekek esetében erre külön oda kell figyelni fejlődő szervezetükre való tekintettel. A táplálékok nem tartalmaznak elegendőt belőle, ezért egyes élelmiszerek (hal, olajok, máj, tojás, tejtermékek, zabpehely) rendszeres fogyasztásán túl a napfényen való tartózkodással tudjuk a testünk D-vitamin szintjét növelni, illetve babáknak csepp formában érdemes kiegészíteni.

Mindezek mellett a korosztály túlzott só-, és cukorfogyasztásának problematikájára hívnám fel a figyelmet, aminek a következő blogbejegyzést szentelem.

Mégis mennyi az annyi, mekkora a baj, milyen következményei lehetnek a túlzott só-, és cukorfogyasztásnak és hogyan tudjuk kellő mértékben csökkenteni a bevitelüket?

Ha szeretnél egy helyen mindent megtudni a hozzátáplálásról, a Babada.hu-n élő online tanfolyamot és online hanganyagot is találsz, amelyek segítségével minden hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésekről, és kíváncsi vagy egyszerűen elkészíthető, egészséges babaételek receptjére, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: Babada Facebook

Forrás:
https://www.elso1000nap.hu/taplalkozasi-kutatas-1-eves-baba-1-year/
https://www.elso1000nap.hu/egy-eves-baba-igenyei-1-year/
https://gondola.hu/cikkek/73767-Kajabalansz.html

Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 11. évfolyam 07. szám – 2018. július, Dúsítás

Illusztrációk: www.szkm.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://babada.blog.hu/api/trackback/id/tr315506904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása