Babada

Eper és egyéb apró magvas gyümölcsök

2020. június 14. - Babada

Az eper az egyik legegészségesebb gyümölcsök egyike. Magas C-vitamin tartalma mellett sok benne a folsav, B6 vitamin és a kálium. Magas rosttartalmú, kalória és cukortartalma pedig alacsony.

Régebbi nézet, miszerint a potenciálisan allergizáló élelmiszereket másfél vagy akár 2 éven túl ajánlott bevezetni a gyermek étrendjébe, ezzel csökkentve az allergia kialakulásának veszélyét, mára megdőlt, ugyanis tanulmányok igazolják, hogy az 1 éven túli allergén bevezetés nem csökkenti az allergia kialakulásának veszélyét, sőt a későbbi allergén találkozás növeli azt.

Az AAAAI (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology) szerint még az erősen allergén élelmiszerek is bevezethetőek a baba étrendjébe, miután fogyasztott pár szilárd alapanyagot (nem elsőként adva a csecsemőnek és mindig csak kis mennyiséggel kezdve). Hivatalos magyar ajánlás szerint is adhatóak az apró magvas gyümölcsök 1 év előtt, de kezdetben csak kis mennyiségben. Első kóstoltatásra fél-1 szemet célszerű adni a babának, 3-4 napon keresztül, figyelve az esetlegesen jelentkező tüneteket.

nordwood-themes-m9xqdxwucpe-unsplash.jpg

Az eper (és egyéb apró magvas, bogyós gyümölcs) nem számít erősen allergénnek, de bevezetése a gyermek étrendjébe körültekintést igényel, ugyanis:

  • hisztamin felszabadulást idéz elő, ami arra érzékenyeknél allergiaszerű tüneteket válthat ki,
  • száj körüli irritációt okozhat a benne található savak miatt (emellett egyéb más savas élelmiszerekre is jellemző: citrusfélék, paradicsom). Nem tekinthető allergiának, csak irritáció. Nedves ruhával lemosva a gyermek száját, rövid időn belül elmúlnak a kiütések.
  • alakja, mérete fulladásveszéllyel járhat. Ha a gyermek olyan idős korában kóstolja, mikor még nem eszik falatokat, akkor kezdetben érdemes turmixolni, esetleg passzírozni is, a magok eltávolítása végett. Ezt nem a potenciálisan fellépő allergiás reakció csökkentése céljából érdemes tenni, hanem így könnyebben fogyasztják a babák a sima pürét. Majd mikor biztonsággal fogyasztja a gyermek a falatkákat, akkor darabokban kínálhatjuk számára az epret.

Ha a gyermek ekcémában szenved vagy élelmiszer-allergiája van, az allergének és egyéb potenciálisan allergiás reakciót kiváltó élelmiszerek bevezetése előtt érdemes gyermekorvossal konzultálni.

Élelmiszer allergia esetén a test válaszreakciót ad az elfogyasztott ételben található fehérjére. A reakció lehet enyhe vagy súlyos. Tünetek:

  • csalánkiütés vagy viszkető bőrkiütés,
  • duzzanat,
  • légzési nehézség,
  • hányás, hasmenés,
  • sápadt bőr,
  • eszméletvesztés,
  • súlyos esetekben a test több részét érinti egyszerre, ezzel életveszélyes állapotot előidézve.

Felhasználás: Alaposan mossuk meg az epret, de ne áztassuk, különben veszít zamatából. Mindig közvetlen fogyasztás előtt mossuk meg, különben hamarabb megromlik.

Friss, hazai epret kínáljunk a babának, melynek szezonja május közepétől kezdődik.

Tárolás: Érdemes hűtőben tárolni. Gyorsan romlik, penészedik.

Tartósítás: A szezon alatt érdemes fagyasztani későbbre. Pürésítve is jól fagyasztható vagy egészben, mely igaz, hogy felengedés után összeesik, de süteményekbe kiválóan felhasználható.

Ha szeretnél egy helyen mindent megtudni a hozzátáplálásról, a Babada.hu-n élő online tanfolyamot és online hanganyagot is találsz, amelyek segítségével minden hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésekről, és kíváncsi vagy egyszerűen elkészíthető, egészséges babaételek receptjére, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: Babada Facebook

Forrás:
https://www.healthline.com/health/parenting/can-babies-eat-strawberries#Introducing-Strawberries

Fotó:
Unsplash / @NordWood

A bejegyzés trackback címe:

https://babada.blog.hu/api/trackback/id/tr815808462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása