Sziasztok!
Rengeteg tanulmányt, állásfoglalást átolvastam a csecsemő étrendjébe bevezetett gluténról. Az elmúlt évek alatt elég sok változáson estek át az ajánlások az újonnan napvilágot látott vizsgálatok eredményeinek hatására. A mai napig vannak benne homályos foltok, bizonytalan területek, de nézzük, mit tudunk. Talán nem is annyira bonyolult, mint amennyire elsőre hangzik :)
Kezdjük az elején, mi is az a glutén?
A glutén valamennyi kalászos gabonanövényben megtalálható anyag, melynek egyik fehérjefrakciója (gliadin) tehető felelőssé az arra érzékenyeknél kialakuló lisztérzékenységért.
Mi az a lisztérzékenység/coeliakia?
A coeliakia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) egy autoimmun betegség, amely a genetikailag arra hajlamos egyénekben alakul ki környezeti faktorok hatására. A vékonybél nyálkahártyáját károsítja, ezzel csökkentve a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. A gyomor-bélrendszeri tüneteken túl egyéb társbetegségekkel jár.
A hozzátáplálás során tehetünk-e azért, hogy a gluténérzékenység kialakulásának rizikóját csökkentsük?
Ennek a kérdésnek a megválaszolására tekintsük át az elmúlt évek tanulmányait, a megelőzésére irányuló nemzetközi és hazai ajánlásokat!
Az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (ESPGHAN) bizottságának 2008-as javaslata szerint a glutén bevezetésének ideális időpontja a 4. és a 7. hónap közötti időszakra tehető, anyatejes táplálás mellett. Az ajánlás szerint a túl korai, azaz a 4. hónap előtti és a késői, azaz a 7. hónap utáni glutén bevezetést kerülni érdemes, ugyanis mindkét eset növeli a coeliakia kialakulásának valószínűségét.
A „Szoptatásért” Magyar Egyesület, az Egészségügyi Világszervezettel és az európai ajánlásokkal egyetértésben, továbbra is a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást javasolja.
2010-ben készítettek egy ajánlást a gluténtartalmú élelmiszerek bevezetésére vonatkozóan, mely az alábbi pontokat tartalmazza:
- a glutén bevezetését optimális esetben a betöltött 6. hónap után kell elkezdeni, mivel eddig a kizárólagos szoptatást javasolják. A nagy kockázatú gyermekeknél a glutén bevezetését 7 hónapos kor előtt érdemes bevezetni.
- a glutént kis mennyiségben, fokozatosan kell bevezetni a baba étrendjébe,
- lehetőség szerint a glutén bevezetése után még minimum 2-3 hónapig kapjon anyatejet a csecsemő.
A The New England Journal of Medicine 2014-es tanulmányai arra a következtetésre jutottak, hogy
- a glutén bevezetésének időpontja nem befolyásolja a coeliakia valószínűségének a kialakulását,
- a szoptatás nem véd a gluténérzékenység kialakulása ellen,
- a csecsemő étrendjébe bevezetett élelmiszerek ideális időpontja a 6. hónap környékére tehető.
Legújabb tanulmány azt igazolja, hogy a 4-6 hónapos kor között bevezetett glutén nem mutat csökkent rizikót, az ezután bevezetettel.
Amint azt láthatjátok, az elmúlt évek alatt elég sok megkérdőjelezhető és akár egymásnak ellentmondó eredmények születtek.
Éppen ezért az új bizonyítékok arra késztették az ESPHGAN-t, hogy vizsgálja felül az ajánlását.
A frissített, 2016-os ajánlás a következőket tartalmazza:
- a glutén bevezetésének ideális időpontja 4-12. hó közti időszak,
- nincs arra vonatkozó ajánlás, hogy konkrétan melyik gluténtartalmú élelmiszerrel vezessük be a glutént,
- a mennyiségre vonatkozóan sincs konkrét ajánlás, csak annyit írnak, hogy kis mennyiségben, fokozatosan történjen a bevezetés (viszont az első 2 évben való nagy mennyiségű glutén adás növeli a coeliakia korábbi kialakulásának kockázatát és súlyosabb tünetekhez vezethet).
A hazai gyakorlatban a glutén bevezetésének anyatejes táplálás mellett, a 4-12. hó között javasolt megtörténnie, leghamarabb a hozzátáplálás megkezdése utáni 3-4 hétben.
Tanulmányok alapján a kis mennyiséget körülbelül 200 mg gluténra határozták meg (kb. 3g liszt = 1 mokkáskanál liszt hőkezelve vagy 3,2g gríz = 1 kávéskanál gríz hőkezelve, pürében elkeverve. Kis mennyiségnek számít továbbá fél babakeksz darálva/reszelve, ami nem tartalmaz cukrot és egyéb olyan összetevőt, ami a baba adott életkorában még nem kínálható). Továbbá 1 evőkanálnyi gabonapehely is megfelelő. Kezdetben elég hetente 2-3 alkalommal kínálni ezt a kis mennyiséget, majd fokozatosan növelhetjük az adagot.
Remélem sikerült egy kis segítséget nyújtanom nektek ebben a szerteágazó, sokaknak mumusként megélt témában :)
Szép napot,
Dóri
Ha szeretnél egy helyen mindent megtudni a hozzátáplálásról, a Babada.hu-n élő online tanfolyamot és online hanganyagot is találsz, amelyek segítségével minden hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésekről, és kíváncsi vagy egyszerűen elkészíthető, egészséges babaételek receptjére, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: Babada Facebook
Dr. Réthy Lajos Attila: Csecsemőkori allergiaprevenció. Szakmai irányelvek és gyakorlati tanácsok. SpringMed Kiadó, 2011.
https://www.kevinmd.com/blog/2017/03/introduce-gluten-baby.html (2019. 11. 22.)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860070/ (2019. 11. 22.)
http://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/guidelines_pdf/Hep_Nutr/Gluten_Introduction_and_the_Risk_of_Coeliac.32.pdf (2019. 11. 22.)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25913122 (2019. 11. 22.)
https://www.webbeteg.hu/cikkek/autoimmun_betegseg/17062/a-coliakia-kialakulasanak-megakadalyozasa (2019. 11. 24.)
https://bebikkicsikesnagyok.hu/27463/amit-eddig-nem-tudtal-a-gluten-bevezeteserol/ (2019. 11. 25.)
https://www.elso1000nap.hu/gluten-bevezetes-szabalyok-ht1/ (2019. 11. 25.)
Szakirodalmi összefoglaló és javaslat a glutén szoptatott csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban. Készítette: A „Szoptatásért” Magyar Egyesület vezetősége (2010.)
Illusztrációk: www.szkm.hu