Babada

A glutén bevezetése a babánk étrendjébe

2019. november 27. - Babada

Sziasztok!

Rengeteg tanulmányt, állásfoglalást átolvastam a csecsemő étrendjébe bevezetett gluténról. Az elmúlt évek alatt elég sok változáson estek át az ajánlások az újonnan napvilágot látott vizsgálatok eredményeinek hatására. A mai napig vannak benne homályos foltok, bizonytalan területek, de nézzük, mit tudunk. Talán nem is annyira bonyolult, mint amennyire elsőre hangzik :)

Kezdjük az elején, mi is az a glutén?

A glutén valamennyi kalászos gabonanövényben megtalálható anyag, melynek egyik fehérjefrakciója (gliadin) tehető felelőssé az arra érzékenyeknél kialakuló lisztérzékenységért.

Mi az a lisztérzékenység/coeliakia?

A coeliakia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) egy autoimmun betegség, amely a genetikailag arra hajlamos egyénekben alakul ki környezeti faktorok hatására. A vékonybél nyálkahártyáját károsítja, ezzel csökkentve a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. A gyomor-bélrendszeri tüneteken túl egyéb társbetegségekkel jár.

babada---chapter-4---pic-1_1.jpg

A hozzátáplálás során tehetünk-e azért, hogy a gluténérzékenység kialakulásának rizikóját csökkentsük?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására tekintsük át az elmúlt évek tanulmányait, a megelőzésére irányuló nemzetközi és hazai ajánlásokat!

Az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (ESPGHAN) bizottságának 2008-as javaslata szerint a glutén bevezetésének ideális időpontja a 4. és a 7. hónap közötti időszakra tehető, anyatejes táplálás mellett. Az ajánlás szerint a túl korai, azaz a 4. hónap előtti és a késői, azaz a 7. hónap utáni glutén bevezetést kerülni érdemes, ugyanis mindkét eset növeli a coeliakia kialakulásának valószínűségét.

A „Szoptatásért” Magyar Egyesület, az Egészségügyi Világszervezettel és az európai ajánlásokkal egyetértésben, továbbra is a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást javasolja.

2010-ben készítettek egy ajánlást a gluténtartalmú élelmiszerek bevezetésére vonatkozóan, mely az alábbi pontokat tartalmazza:

- a glutén bevezetését optimális esetben a betöltött 6. hónap után kell elkezdeni, mivel eddig a kizárólagos szoptatást javasolják. A nagy kockázatú gyermekeknél a glutén bevezetését 7 hónapos kor előtt érdemes bevezetni.
- a glutént kis mennyiségben, fokozatosan kell bevezetni a baba étrendjébe,
- lehetőség szerint a glutén bevezetése után még minimum 2-3 hónapig kapjon anyatejet a csecsemő.

 A The New England Journal of Medicine 2014-es tanulmányai arra a következtetésre jutottak, hogy

- a glutén bevezetésének időpontja nem befolyásolja a coeliakia valószínűségének a kialakulását,
- a szoptatás nem véd a gluténérzékenység kialakulása ellen,
- a csecsemő étrendjébe bevezetett élelmiszerek ideális időpontja a 6. hónap környékére tehető.

Legújabb tanulmány azt igazolja, hogy a 4-6 hónapos kor között bevezetett glutén nem mutat csökkent rizikót, az ezután bevezetettel.

babada---chapter-4---pic-2.jpg

Amint azt láthatjátok, az elmúlt évek alatt elég sok megkérdőjelezhető és akár egymásnak ellentmondó eredmények születtek.

Éppen ezért az új bizonyítékok arra késztették az ESPHGAN-t, hogy vizsgálja felül az ajánlását.

A frissített, 2016-os ajánlás a következőket tartalmazza:

- a glutén bevezetésének ideális időpontja 4-12. hó közti időszak,
- nincs arra vonatkozó ajánlás, hogy konkrétan melyik gluténtartalmú élelmiszerrel vezessük be a glutént,
- a mennyiségre vonatkozóan sincs konkrét ajánlás, csak annyit írnak, hogy kis mennyiségben, fokozatosan történjen a bevezetés (viszont az első 2 évben való nagy mennyiségű glutén adás növeli a coeliakia korábbi kialakulásának kockázatát és súlyosabb tünetekhez vezethet).

A hazai gyakorlatban a glutén bevezetésének anyatejes táplálás mellett, a 4-12. hó között javasolt megtörténnie, leghamarabb a hozzátáplálás megkezdése utáni 3-4 hétben.

Tanulmányok alapján a kis mennyiséget körülbelül 200 mg gluténra határozták meg (kb. 3g liszt = 1 mokkáskanál liszt hőkezelve vagy 3,2g gríz = 1 kávéskanál gríz hőkezelve, pürében elkeverve. Kis mennyiségnek számít továbbá fél babakeksz darálva/reszelve, ami nem tartalmaz cukrot és egyéb olyan összetevőt, ami a baba adott életkorában még nem kínálható). Továbbá 1 evőkanálnyi gabonapehely is megfelelő. Kezdetben elég hetente 2-3 alkalommal kínálni ezt a kis mennyiséget, majd fokozatosan növelhetjük az adagot.

Remélem sikerült egy kis segítséget nyújtanom nektek ebben a szerteágazó, sokaknak mumusként megélt témában :)

Szép napot,
Dóri

Ha szeretnél egy helyen mindent megtudni a hozzátáplálásról, a Babada.hu-n élő online tanfolyamot és online hanganyagot is találsz, amelyek segítségével minden hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésekről, és kíváncsi vagy egyszerűen elkészíthető, egészséges babaételek receptjére, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: Babada Facebook

Dr. Réthy Lajos Attila: Csecsemőkori allergiaprevenció. Szakmai irányelvek és gyakorlati tanácsok. SpringMed Kiadó, 2011.
https://www.kevinmd.com/blog/2017/03/introduce-gluten-baby.html (2019. 11. 22.)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860070/ (2019. 11. 22.)

http://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/guidelines_pdf/Hep_Nutr/Gluten_Introduction_and_the_Risk_of_Coeliac.32.pdf (2019. 11. 22.)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25913122 (2019. 11. 22.)
https://www.webbeteg.hu/cikkek/autoimmun_betegseg/17062/a-coliakia-kialakulasanak-megakadalyozasa (2019. 11. 24.)
https://bebikkicsikesnagyok.hu/27463/amit-eddig-nem-tudtal-a-gluten-bevezeteserol/ (2019. 11. 25.)
https://www.elso1000nap.hu/gluten-bevezetes-szabalyok-ht1/ (2019. 11. 25.)
Szakirodalmi összefoglaló és javaslat a glutén szoptatott csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban. Készítette: A „Szoptatásért” Magyar Egyesület vezetősége (2010.)

Illusztrációk: www.szkm.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://babada.blog.hu/api/trackback/id/tr1015326934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása