Babada

A hozzátáplálás megkezdése

A pürékorszak

2020. január 09. - Babada

Sziasztok!

A WHO (és a „Szoptatásért” Magyar Egyesület) a csecsemő 6 hónapos koráig kizárólagos szoptatást javasol. A csecsemő tápanyagszükségletét körülbelül 6 hónapos korától kezdve önmagában az anyatej nem fedezi, így szükséges elkezdeni a hozzátáplálást. Hozzátáplálás alatt azt értjük, hogy elkezdünk az anyatej, vagy annak hiányában a tápszer mellé szilárd ételt kínálni a babának. Kezdetben csak naponta 1x, majd a hónapok előrehaladtával egyre több étkezéshez, kb. 1 éves korára elérve a napi 5x-i szilárd étkezést. Első pár alkalommal érdemes csak 1-2 kiskanálnyi ételt kóstoltatni a babával, majd fokozatosan lehet növelni az étel mennyiségét. Ezt a szilárd ételt adhatjuk a babának püré formájában vagy darabos ételként. Utóbbi is érdemel egy külön bejegyzést, erről a különleges formáról a következő blogposztban olvashattok.

babada---chapter-8---pic-1.jpg

Ha az anya (és a baba) úgy dönt, hogy nekik a hozzátáplálás megkezdésének legkényelmesebb, legbiztonságosabb módja a pürék kóstolgatása, akkor kezdetét veszi az úgynevezett pürékorszak. Ez az időszak a baba hozzátáplálásának megkezdésétől körülbelül 8 hónapos koráig tart. Ezután érdemes fokozatosan megismertetni a babát az áttört, majd a darabos ételekkel.

Mit tudunk pürésíteni a babának?

Jóformán bármit, ami az igényeinek és életkorának megfelelő. (Bővebben: A hozzátáplálási táblázatokról)

Nézzünk pár tippet, a teljesség igénye nélkül:

b_1.jpg

A babák imádják a gyümölcspüréket, édes ízüknek köszönhetően.

Elsőnek kóstoltatott ételek közt szerepelhet az alma. Héját lepucolva, magházat eltávolítva az almagerezdeket meg lehet párolni, majd pürésíteni. A párolt alma érzékeny gyomrú babáknak kedvezőbb, mint nyersen reszelve. A körtét első pár kínáláskor szintén lehet párolni pár percig, de pár alkalom után simán adható nyersen is egy jó puha, érett körte. A vilmoskörte tökéletes választás babáknak, hisz édes ízű, lédús, puha húsú. Kiváló püré készíthető őszibarackból is. A banán krémesre áttörhető, akár avokádóval gazdagítható. A meggy, szilva héját a kezdetekben le lehet húzni a könnyebb emészthetőség érdekében.

c_1.jpg

A zöldségpürék adják a kezdeti időkben a baba szilárd ebédjének nagy részét.

Kezdésnek kiváló a krumplipüré. Turmixolás során nyúlós állagúvá válik, így célszerűbb a tört burgonyát anyatejjel, tápszerrel, vízzel elkeverni. A babák nagy kedvence az édesburgonya és a sütőtök, intenzív, édes ízviláguk sütőben sütve érvényesül a leginkább. A spárgának az alsó fás végét eltávolítva, felső 2/3-át használva kiváló püré készítésére. A fehéret meg kell pucolni, a zöldet nem feltétlen. Utóbbi zsengébb, édesebb. A cukkinit hámozva, kimagozva érdemes párolni. A zöldborsót az első kóstolások alkalmával célszerű passzírozni, vagy a héját lehúzni, mivel a héja puffadást okozhat. A paradicsomnak szintén ajánlatos lehúzni a héját (forralás után hideg vízbe téve könnyen megtehető), kimagozni, és ezután pürésíteni.

A zöldségpürék, főzelékek teljessé tételéhez húspépet, főtt májat, főtt tojást, különféle tejtermékeket ajánlott tálalni.

Az étel változatossá és tartalmasabbá tételéhez használhatóak különböző gabonapépek. A főtt rizs kezdetben pürésíthető vagy rizspehely is választható. A basmati rizs lassan felszívódó szénhidrát tartalmának köszönhetően nem okoz vércukorszint ingadozást és tovább tartó jóllakottságérzetet biztosít.

Mit mivel pürésítsünk, párosítsunk?

Az első kóstoltatáskor érdemes mindig az új ételt külön kóstoltatni, majd a továbbiakban párosítható már korábban kapott étellel.

Kb. 8-10 hónapos kortól (egyéni fejlettség és igények szerint változhat) érdemes megismertetni a babát a darabos ételekkel, hiszen a rágás megtanulása nagy hatással lesz a későbbiekben többek között a beszédfejlődésre. A korábban kapott ételeket puhára párolva, vagy a puha húsú gyümölcsöket nyersen összenyomva, majd falatkák formájában ismerkedhet a baba az új állaggal. Majd tovább jöhetnek az újdonságok, akár pürésítve (hisz pl. a krumplipürét mi is püré formájában esszük), akár új darabos ételekkel ismertetve a babát, szépen lassan közelítve az elé tett tányér tartalmát és kinézetét a felnőttek tányérjához.

Szép napot,
Dóri

Ha szeretnél egy helyen mindent megtudni a hozzátáplálásról, a Babada.hu-n élő online tanfolyamot és online hanganyagot is találsz, amelyek segítségével minden hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésekről, és kíváncsi vagy egyszerűen elkészíthető, egészséges babaételek receptjére, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: Babada Facebook

Illusztrációk: www.szkm.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://babada.blog.hu/api/trackback/id/tr6215401088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása